Како прва земја домаќин, Fashion Council Германија покани осум избрани етикети (брендови) од Белгија, Франција, Португалија, Латвија и Македонија на Берлинската модна недела во јули 2018 година за да ги запознаат со германскиот пазар. Од балканскиот регион беа претставени 2 дизајнери: Ника Равник и Софија Урумовиќ

Дизајнерите ги презентираа своите колекции на PREMIUM Berlin и учествуваа на индивидуални работилници и конференции. До 2021 година, во Рига (октомври 2018 година) ќе бидат поканети дизајнери од земјите-учеснички – вклучувајќи ги и Германија – Скопје (март 2019), Лил (септември 2019), Лисабон (март 2020), Антверпен (ноември 2020), Брисел (март 2021) и Лондон (јуни 2021).

Дизајнерите од Балканскиот имаат можност да учествуваат на сите седум локации. Моден Викенд Скопје ќе ги има отворен повик за аплицирање во соодветно време.

#creativeeurope
Photocredits: Fashion Council Germany/Pascal Rohé