United Fashion (Обединета мода) ја спроведува група од европски здруженија за модна поддршка MAD Brussels (Белгија), Flanders DC (Фландрија), ModaLisboa (Португалија), Baltic Fashion Federation (Латвија), Maison de Mode (Франција), Fashion Weekend Skopje (Македонија), Fashion Council Germany (Германија) and Not Just A Label (Велика Британија).

Нашата цел е да ја подобриме културата на модни дизајнери ширум Европа за да бидеме повеќе орентирани кон бизнисот и да ја зајакнеме нивната конкурентност на меѓународно ниво без да ја ограничиме нивната креативност. „Обединета мода“ ја доби поддршката од програмата Криејтив Европа (Creative Europe) на Европската унија.

Преку бројни меѓународни настани за вмрежување и трансдисциплинарни работилници за обука, во текот на четиригодишен период, повеќе од 150 модни дизајнери ќе имаат можност да учествуваат преку прикажување на нивната колекција, запознавање и разбирање на неколку европски пазари, развивање на нови вештини во модата , одржлива мода, производство, изработка и бизнис модели.

Како земја домаќин, Мод Викенд Скопје во март 2019 ќе ги покани избраните етикети (брендови) од Белгија, Франција, Португалија, Латвија, Германија и Велика Британија во Скопје за да ги запознаат со пазарот на Југоисточна Европа.

Покрај тоа, United Fashion има 16 партнери-соработници: ACME — Aso­ciación Creadores de Moda de España (Шпанија), Aus­tri­an Fash­ion Asso­ci­a­tion (Австрија), Cen­tre for Fash­ion Enter­prise – Uni­ver­si­ty of Arts Lon­don (Велика Британија), Coun­cil of Irish Fash­ion Design­ers (Ирска), Cyprus Fash­ion Design­ers Asso­ci­a­tion (Кипар), Design Ter­mi­nal (Унгарија), Dutch Fash­ion Foun­da­tion (Холандија), Euro­peana Fash­ion Inter­na­tion­al Asso­ci­a­tion, Fédéra­tion française du Prêt à Porter féminin (Франција), Fes­ti­val Inter­na­tion­al de Mode et de Pho­togra­phie d’Hyères (Франција), Future in Fash­ion Foun­da­tion (Полска), NFLH — Fash­ion Hun­gary (Унгарија), Nor­we­gian Fash­ion Insti­tute (Норвешка), Source­book (Данска), Squat (Словенија), and Wal­lonie-Brux­elles Design Mode (Белгија).

Oбединети балкански дизајнери на шоурум со триесет европски брендови

Oбединети балкански дизајнери на шоурум со триесет европски брендови

Познатото домашно име Драган Христов – LUDUS, заедно со Марија Кулусиќ од Хрватска и Марко Фехер од Босна и Херцеговина, во текот на наредните шест месеци ќе ги претставуваат боите на балканскиот регион, под закрила на Моден Викенд Скопје. Во рамки на проектот...

Повеќе
Т * МИТРОВСКА и УРУМОВИЧ на UF LISBOA

Т * МИТРОВСКА и УРУМОВИЧ на UF LISBOA

Modalisboa Awake, во соработка со Општина Камара де Лисбоа, ги претстави колекциите за есен / зима 20/21 на нашите дизајнери. Балканскиот регион беше претставен од талентирани Т * МИТРОВСКА и Софија Урумович. Модалисбоа стана  меѓународна со проектот Обединета Мода,...

Повеќе
Обединета Мода Лисбоа

Обединета Мода Лисбоа

Обединета Мода Лисбоа Некои впечатоци од времето што го поминавме во Lisboa 2020 за време на United Fashion Lisboa, чиј домаќин беше ModaLisboa. Собравме 15 напредни модни дизајнери. Програмата се фокусираше на производството во индустријата, со цел да ги поврзе...

Повеќе
48H Maisons de Mode @ United Fashion

48H Maisons de Mode @ United Fashion

Четириесет дизајнери, подеднакво од Maisons de Mode Lille-Roubaix и United Fashion учествуваа во низа активности за време на годинешниот 48H Maisons de Mode. При одржувањето на 48H Maisons de Mode, во рамки на европскиот проект United Fashion, Maisons de Mode...

Повеќе
ОБЕДИНЕТА МОДА ЈИЕ ВО СКОПЈЕ

ОБЕДИНЕТА МОДА ЈИЕ ВО СКОПЈЕ

Една од главните цели на проектот „Обединетa мoдa JИЕ" е да ги поврзе европските дизајнери и брендови со македонските фабрики. Државите од Југоисточна Европа сé уште можат да произведуваат мали количини по релативно ниски трошоци и да ја искористат оваа...

Повеќе
Модни скопски разгледници: Европски креации на знаменити градски локации

Модни скопски разгледници: Европски креации на знаменити градски локации

Новиот урбан едиторијал претставува кулминација на проектот „Обединета мода“ што се одвиваше во рамки на неодамна одржаното деветнаесетто издание на Моден Викенд Скопје. Последните три мартовски дена, Скопје беше горд домаќин на дваесет и осум интернационални...

Повеќе
United Fashion @ FWSK 19

United Fashion @ FWSK 19

Во присуство на многубројна домашна и странска публика, учесниците на шоурумот „Обединета мода ЈИЕ“ ги презентираа новите колекции за есен-зима 19/20, во рамки на најголемиот моден настан во метрополата. Како член на меѓународната асоцијација што го спроведува...

Повеќе
UNITED FASHION | 48H MAISONS DE MODE LILLE

UNITED FASHION | 48H MAISONS DE MODE LILLE

Овој повик е организиран во рамки на проектот United Fashion. Го спроведуваaт седум организации кои се активни во модниот сектор ширум Европа, поддржани од програмата Creative Europe на Европската унија. Повикот е отворен за модни дизајнери кои легално живеат и...

Повеќе
29 обединети дизајнери од Европа на 19-тиот Моден викенд во Скопје

29 обединети дизајнери од Европа на 19-тиот Моден викенд во Скопје

  Во рамки на богатата програма што ќе се одржи од 29.03 до 31.03 во зградата на Европски Универзитет (ЕУРМ),  дваесет и деветте интернационални учесници на шоурумот премиерно ќе ги изложат новите колекции за есен-зима 2019/2020 пред домашната и странската публика....

Повеќе
ОБЕДИНЕТА МОДА во БЕРЛИН

ОБЕДИНЕТА МОДА во БЕРЛИН

Уште еднаш, возбудливо издание на проектот "ОБЕДИНЕТА МОДА" (OM) се одржа од 14 до 17 јануари 2019 година за време на МОДНАТА НЕДЕЛА во БЕРЛИН. Тоа вклучуваше изложбен салон на европските дизајнери, креативни работилници и вмрежување на теми како што се извори,...

Повеќе
МОДЕН ВИКЕНД СКОПЈЕ ОБЈАВУВА ОТВОРЕН ПОВИК

МОДЕН ВИКЕНД СКОПЈЕ ОБЈАВУВА ОТВОРЕН ПОВИК

УЧЕСТВО НА ШОУРУМ „ОБЕДИНЕТА МОДА“ (UNITED FASHION), 2019 година Ако сте дизајнер од Македонија, Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Црна Гора, Хрватска, Словенија, Србија, Бугарија, Грција, Романија и Турција и Вашата цел е меѓундародна презентација и развој на...

Повеќе
Обединета мода (United Fashion) во Рига

Обединета мода (United Fashion) во Рига

За време на модната недела во Рига (Riga fashion week) која се одржа од 24 до 26 октомври 2018 година во Латвија во организација на Балтичката федерација на модата (Baltic Fashion Federation), свое учество имаше и „Обединета мода“ (UF). Програмата вклучуваше изложбен...

Повеќе
Отворен повик. Модна недела Берлин 2019

Отворен повик. Модна недела Берлин 2019

Овој повик е организиран во рамките на проектот United Fashion. Се спроведува од 8 организации активни во модниот сектор низ цела Европа и поддржани од програмата Криејтив Европа (Creative Europe) на Европската унија. Повикот е за модни дизајнери со седиште во...

Повеќе

Oбединети балкански дизајнери на шоурум со триесет европски брендови

Познатото домашно име Драган Христов – LUDUS, заедно со Марија Кулусиќ од Хрватска и Марко Фехер од Босна и Херцеговина, во текот на наредните шест месеци ќе ги претставуваат боите на балканскиот регион, под закрила на Моден Викенд Скопје. Во рамки на проектот...

Повеќе

Т * МИТРОВСКА и УРУМОВИЧ на UF LISBOA

Modalisboa Awake, во соработка со Општина Камара де Лисбоа, ги претстави колекциите за есен / зима 20/21 на нашите дизајнери. Балканскиот регион беше претставен од талентирани Т * МИТРОВСКА и Софија Урумович. Модалисбоа стана  меѓународна со проектот Обединета Мода,...

Повеќе

Обединета Мода Лисбоа

Обединета Мода Лисбоа Некои впечатоци од времето што го поминавме во Lisboa 2020 за време на United Fashion Lisboa, чиј домаќин беше ModaLisboa. Собравме 15 напредни модни дизајнери. Програмата се фокусираше на производството во индустријата, со цел да ги поврзе...

Повеќе

48H Maisons de Mode @ United Fashion

Четириесет дизајнери, подеднакво од Maisons de Mode Lille-Roubaix и United Fashion учествуваа во низа активности за време на годинешниот 48H Maisons de Mode. При одржувањето на 48H Maisons de Mode, во рамки на европскиот проект United Fashion, Maisons de Mode...

Повеќе

ОБЕДИНЕТА МОДА ЈИЕ ВО СКОПЈЕ

Една од главните цели на проектот „Обединетa мoдa JИЕ" е да ги поврзе европските дизајнери и брендови со македонските фабрики. Државите од Југоисточна Европа сé уште можат да произведуваат мали количини по релативно ниски трошоци и да ја искористат оваа...

Повеќе

Модни скопски разгледници: Европски креации на знаменити градски локации

Новиот урбан едиторијал претставува кулминација на проектот „Обединета мода“ што се одвиваше во рамки на неодамна одржаното деветнаесетто издание на Моден Викенд Скопје. Последните три мартовски дена, Скопје беше горд домаќин на дваесет и осум интернационални...

Повеќе

United Fashion @ FWSK 19

Во присуство на многубројна домашна и странска публика, учесниците на шоурумот „Обединета мода ЈИЕ“ ги презентираа новите колекции за есен-зима 19/20, во рамки на најголемиот моден настан во метрополата. Како член на меѓународната асоцијација што го спроведува...

Повеќе

UNITED FASHION | 48H MAISONS DE MODE LILLE

Овој повик е организиран во рамки на проектот United Fashion. Го спроведуваaт седум организации кои се активни во модниот сектор ширум Европа, поддржани од програмата Creative Europe на Европската унија. Повикот е отворен за модни дизајнери кои легално живеат и...

Повеќе

29 обединети дизајнери од Европа на 19-тиот Моден викенд во Скопје

  Во рамки на богатата програма што ќе се одржи од 29.03 до 31.03 во зградата на Европски Универзитет (ЕУРМ),  дваесет и деветте интернационални учесници на шоурумот премиерно ќе ги изложат новите колекции за есен-зима 2019/2020 пред домашната и странската публика....

Повеќе

ОБЕДИНЕТА МОДА во БЕРЛИН

Уште еднаш, возбудливо издание на проектот "ОБЕДИНЕТА МОДА" (OM) се одржа од 14 до 17 јануари 2019 година за време на МОДНАТА НЕДЕЛА во БЕРЛИН. Тоа вклучуваше изложбен салон на европските дизајнери, креативни работилници и вмрежување на теми како што се извори,...

Повеќе

ПРОЕКТ:

ИНИЦИЈАТОРИ: