Да се запознаеме со нашиот репрезентативен дизајнер на Моден викенд Скопје, кој беше избран и учествуваше во Обединета мода- изложбениот салон на Берлинската модна недела, во јули 2018 година.

 

photo Credits:
@Fashion Council Germany @Pascal Rohe

Информации за брендот:
Ника Равник е словенечки дизајнер. Таа наоѓа инспирација во личниот живот, во чудни работи кои го привлекуваат вниманието. Етосот на нејзиниот дизајн е ориентиран кон одржливост, како во дизајнирањето на принципот “нула отпад”, така и во создавањето на облека “една големина која одговара на сите”. Во светот на Ника Равник главната приказна се врти околу боите, текстурите и деталите, надградени според геометриските форми. Со засилување и манипулирање со конкретни детали за некоја инспирација, нејзините креации стануваат автентичен јазик кој понекогаш треба превод  да се разбере она што е концептот зад него. Нејзиниот дизајн е дефиниран како мултифункционален минимализам, комбинирање на авангардна едноставност со уметничко мајсторство, нежна провокација и безвременска работа.

Инфо за дизајнерот:
Ника Равник дипломирала на моден и текстилен дизајн на Факултетот за природни науки и инженерство на Универзитетот во Љубљана. Таа го надградила своето образование во средното училиште „Св. Мартин“ за уметност и дизајн во Лондон и во „Designskolen Kolding“ во Данска. Ника ја изложи својата дипломска колекција на Модната недела во Копенхаген (2007) и наградена од Гете-институт Љубљана како млад талентиран дизајнер (2009), избрана за да ја покаже својата работа на модната недела во Лондон како нов и независен дизајнер (2010), номинирана за Young Creative Fashion Entrepreneur Award  на Британскиот совет (2011), изложба на фестивалот Fashionclash во Мастрихт (2011). Нејзината работа е редовно прикажувана на модните недели, изложби и објавена во списанија во Словенија и во странство. Ника работи како фриленс дизајнер, стилист и костимограф со седиште во Љубљана.