United Fashion (Обединета мода) ја спроведува група од европски здруженија за модна поддршка MAD Brussels (Белгија), Flanders DC (Фландрија), ModaLisboa (Португалија), Baltic Fashion Federation (Латвија), Maison de Mode (Франција), Fashion Weekend Skopje (Македонија), Fashion Council Germany (Германија) and Not Just A Label (Велика Британија).

Нашата цел е да ја подобриме културата на модни дизајнери ширум Европа за да бидеме повеќе орентирани кон бизнисот и да ја зајакнеме нивната конкурентност на меѓународно ниво без да ја ограничиме нивната креативност. „Обединета мода“ ја доби поддршката од програмата Криејтив Европа (Creative Europe) на Европската унија.

Преку бројни меѓународни настани за вмрежување и трансдисциплинарни работилници за обука, во текот на четиригодишен период, повеќе од 150 модни дизајнери ќе имаат можност да учествуваат преку прикажување на нивната колекција, запознавање и разбирање на неколку европски пазари, развивање на нови вештини во модата , одржлива мода, производство, изработка и бизнис модели.

Како земја домаќин, Мод Викенд Скопје во март 2019 ќе ги покани избраните етикети (брендови) од Белгија, Франција, Португалија, Латвија, Германија и Велика Британија во Скопје за да ги запознаат со пазарот на Југоисточна Европа.

Покрај тоа, United Fashion има 16 партнери-соработници: ACME — Aso­ciación Creadores de Moda de España (Шпанија), Aus­tri­an Fash­ion Asso­ci­a­tion (Австрија), Cen­tre for Fash­ion Enter­prise – Uni­ver­si­ty of Arts Lon­don (Велика Британија), Coun­cil of Irish Fash­ion Design­ers (Ирска), Cyprus Fash­ion Design­ers Asso­ci­a­tion (Кипар), Design Ter­mi­nal (Унгарија), Dutch Fash­ion Foun­da­tion (Холандија), Euro­peana Fash­ion Inter­na­tion­al Asso­ci­a­tion, Fédéra­tion française du Prêt à Porter féminin (Франција), Fes­ti­val Inter­na­tion­al de Mode et de Pho­togra­phie d’Hyères (Франција), Future in Fash­ion Foun­da­tion (Полска), NFLH — Fash­ion Hun­gary (Унгарија), Nor­we­gian Fash­ion Insti­tute (Норвешка), Source­book (Данска), Squat (Словенија), and Wal­lonie-Brux­elles Design Mode (Белгија).

Модна недела во Берлин, јули 2018 година

Модна недела во Берлин, јули 2018 година

Како прва земја домаќин, Fashion Council Германија покани осум избрани етикети (брендови) од Белгија, Франција, Португалија, Латвија и Македонија на Берлинската модна недела во јули 2018 година за да ги запознаат со германскиот пазар.

Повеќе
Обединета мода (United Fashion), Модна недела во Берлин, јули 2018 година

Обединета мода (United Fashion), Модна недела во Берлин, јули 2018 година

Ова се највпечатливите моменти по посетата на Модна недела во Берлин. Вистинската соработка и размена меѓу европските модни професионалци ќе помогне во справувањето со предизвиците во секторот. Проектот United Fashion го спроведуваат 8 организации активни во модниот...

Повеќе
Запознајте ги дизајнерите од Обединета мода (United Fashion), Берлин, јули 2018

Запознајте ги дизајнерите од Обединета мода (United Fashion), Берлин, јули 2018

Ова се највпечатливите моменти по посетата на Модна недела во Берлин. Вистинската соработка и размена меѓу европските модни професионалци ќе помогне во справувањето со предизвиците во секторот.

Повеќе
Запознајте ја Софија Урумовиќ, Словенија

Запознајте ја Софија Урумовиќ, Словенија

Да се запознаеме со нашиот репрезентативен дизајнер на Моден викенд Скопје, кој беше избран и учествуваше во Обединета мода- изложбениот салон на Берлинската модна недела, во јули 2018 година.

Повеќе
Запознајте ја Ника Равник, Словенија

Запознајте ја Ника Равник, Словенија

Да се запознаеме со нашиот репрезентативен дизајнер на Моден викенд Скопје, кој беше избран и учествуваше во Обединета мода- изложбениот салон на Берлинската модна недела, во јули 2018 година.

Повеќе

МОДЕН ВИКЕНД СКОПЈЕ ОБЈАВУВА ОТВОРЕН ПОВИК

УЧЕСТВО НА ШОУРУМ „ОБЕДИНЕТА МОДА“ (UNITED FASHION), 2019 година Ако сте дизајнер од Македонија, Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Црна Гора, Хрватска, Словенија, Србија, Бугарија, Грција, Романија и Турција и Вашата цел е меѓундародна презентација и развој на...

Повеќе

Обединета мода (United Fashion) во Рига

За време на модната недела во Рига (Riga fashion week) која се одржа од 24 до 26 октомври 2018 година во Латвија во организација на Балтичката федерација на модата (Baltic Fashion Federation), свое учество имаше и „Обединета мода“ (UF). Програмата вклучуваше изложбен...

Повеќе

Отворен повик. Модна недела Берлин 2019

Овој повик е организиран во рамките на проектот United Fashion. Се спроведува од 8 организации активни во модниот сектор низ цела Европа и поддржани од програмата Криејтив Европа (Creative Europe) на Европската унија. Повикот е за модни дизајнери со седиште во...

Повеќе

Модна недела во Берлин, јули 2018 година

Како прва земја домаќин, Fashion Council Германија покани осум избрани етикети (брендови) од Белгија, Франција, Португалија, Латвија и Македонија на Берлинската модна недела во јули 2018 година за да ги запознаат со германскиот пазар.

Повеќе

Обединета мода (United Fashion), Модна недела во Берлин, јули 2018 година

Ова се највпечатливите моменти по посетата на Модна недела во Берлин. Вистинската соработка и размена меѓу европските модни професионалци ќе помогне во справувањето со предизвиците во секторот. Проектот United Fashion го спроведуваат 8 организации активни во модниот...

Повеќе

Запознајте ги дизајнерите од Обединета мода (United Fashion), Берлин, јули 2018

Ова се највпечатливите моменти по посетата на Модна недела во Берлин. Вистинската соработка и размена меѓу европските модни професионалци ќе помогне во справувањето со предизвиците во секторот.

Повеќе

Запознајте ја Ника Равник, Словенија

Да се запознаеме со нашиот репрезентативен дизајнер на Моден викенд Скопје, кој беше избран и учествуваше во Обединета мода- изложбениот салон на Берлинската модна недела, во јули 2018 година.

Повеќе

ПРОЕКТ:

ИНИЦИЈАТОРИ: